Czy wiesz, że:

miód nostrzykowy w stanie płynnym jest bezbarwny jak woda, natomiast po skrystalizowaniu przypomina cukier buraczany, a jego delikatny zapach przypomina kumarynę
wg św. Hildegardy najważniejszym zbożem dla organizmu człowieka jest orkisz (Triticum spelta): „Jest ciepły i tłusty, bardzo wartościowy i łagodniejszy niż wszystkie inne ziarna. Kto go spożywa, będzie miał zdrowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość w sercu”

Bakteryjna fermentacja mleka pozwalająca uzyskać bardziej trwałe napoje, była już stosowana od co najmniej 4000 lat i została opisana w Starym Testamencie,

Na etykiecie produktów rolnictwa ekologicznego prócz wymogów dotyczących znakowania wszystkich produktów, powinny znajdować się:
1. znak rolnictwa ekologicznego UE
2. numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega dany producent (np. PL-EKO-07) oraz określenie rolnictwa (np. Rolnictwo UE , czy Rolnictwo spoza UE).
3. nazwa i adres producenta,

pszczoła-zbieraczka po powrocie do ula nie składa przyniesionego ładunku bezpośrednio do plastra, lecz oddaje go do pyszczka młodszym pszczołom nie wylatującym na łany kwietne,

Stewia to roślina która była uprawiana w Paragwaju od wieków; przez Indian była używana do słodzenia napoju yerba mate. Liście stewii zawierają substancję o nazwie stewiozyd, która jest ok. 300 razy słodsza od cukru z buraków,

Potoka to miód będący jeszcze w stanie ciekłym, zaś krupiec to miód zestalony wskutek krystalizacji (krupienia),

Jakość chleba zależy od czasu jego zagniatania oraz odpoczywania ciasta: ciasto zagniatane zbyt krótko, spowoduje że chleb będzie się kruszył; chleb nie wyrośnie jeśli ciasto wyrastało zbyt długo albo było przechowywane w chłodnym miejscu,

Prof. J. Aleksandrowicz postać polskiej medycyny oraz propagator zdrowego i ekologicznego stylu życia stwierdził „ Życie i zdrowie każdego człowieka zależy w dużej mierze od jakości i składu wody, którą na co dzień pije”,

Chleby esseńskie sporządza się z różnych (pszenica, owies, orkisz) skiełkowanych przez dwa do trzech dni zbóż, które następnie mieli się dokładnie w młynku lub miażdży w moździerzu,

Ule w pasiekach certyfikowanych pozostawia się w okresie zimowym z zapasem miodu i pyłku wystarczającym na przetrwanie zimy. Do ewentualnego dokarmiania stosuje się miód, syrop cukrowy, melasę cukrową uzyskane metodami ekologicznymi,

Zboża tzw. twarde (orkisz, pszenica, ryż brązowy, jęczmień, owies) dobrze jest namoczyć na noc w zakwaszonej wodzie, aby unieczynnić kwas fitynowy, który wiąże minerały. Rano wodę należy odlać i do gotowania zalać świeżą *
porada zaczerpnięta z pozycji „Energia życia, energia pożywienia” Bożeny Żak-Cyran

