Czy wiesz, że:

honey

miód nostrzykowy w stanie płynnym jest bezbarwny jak woda, natomiast po skrystalizowaniu przypomina cukier buraczany, a jego delikatny zapach przypomina kumarynę

wheat

wg św. Hildegardy najważniejszym zbożem dla organizmu człowieka jest orkisz (Triticum spelta): „Jest ciepły i tłusty, bardzo wartościowy i łagodniejszy niż wszystkie inne ziarna. Kto go spożywa, będzie miał zdrowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość w sercu”

milk-bottle

Bakteryjna fermentacja mleka pozwalająca uzyskać bardziej trwałe napoje, była już stosowana od co najmniej 4000 lat i została opisana w Starym Testamencie,

EU_Organic_Logo_Colour_rgb

Na etykiecie produktów rolnictwa ekologicznego prócz wymogów dotyczących znakowania wszystkich produktów, powinny znajdować się:
1. znak rolnictwa ekologicznego UE
2. numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega dany producent (np. PL-EKO-07) oraz określenie rolnictwa (np. Rolnictwo UE , czy Rolnictwo spoza UE).
3. nazwa i adres producenta,

bee

pszczoła-zbieraczka po powrocie do ula nie składa przyniesionego ładunku bezpośrednio do plastra, lecz oddaje go do pyszczka młodszym pszczołom nie wylatującym na łany kwietne,

nature

Stewia to roślina która była uprawiana w Paragwaju od wieków; przez Indian była używana do słodzenia napoju yerba mate. Liście stewii zawierają substancję o nazwie stewiozyd, która jest ok. 300 razy słodsza od cukru z buraków,

honeycomb

Potoka to miód będący jeszcze w stanie ciekłym, zaś krupiec to miód zestalony wskutek krystalizacji (krupienia),

bread

Jakość chleba zależy od czasu jego zagniatania oraz odpoczywania ciasta: ciasto zagniatane zbyt krótko, spowoduje że chleb będzie się kruszył; chleb nie wyrośnie jeśli ciasto wyrastało zbyt długo albo było przechowywane w chłodnym miejscu,

water-drop

Prof. J. Aleksandrowicz postać polskiej medycyny oraz propagator zdrowego i ekologicznego stylu życia stwierdził „ Życie i zdrowie każdego człowieka zależy w dużej mierze od jakości i składu wody, którą na co dzień pije”,

crush

Chleby esseńskie sporządza się z różnych (pszenica, owies, orkisz) skiełkowanych przez dwa do trzech dni zbóż, które następnie mieli się dokładnie w młynku lub miażdży w moździerzu,

beehive

Ule w pasiekach certyfikowanych pozostawia się w okresie zimowym z zapasem miodu i pyłku wystarczającym na przetrwanie zimy. Do ewentualnego dokarmiania stosuje się miód, syrop cukrowy, melasę cukrową uzyskane metodami ekologicznymi,

wheat

Zboża tzw. twarde (orkisz, pszenica, ryż brązowy, jęczmień, owies) dobrze jest namoczyć na noc w zakwaszonej wodzie, aby unieczynnić kwas fitynowy, który wiąże minerały. Rano wodę należy odlać i do gotowania zalać świeżą *
porada zaczerpnięta z pozycji „Energia życia, energia pożywienia” Bożeny Żak-Cyran